History
Icon-add-to-playlist Icon-download Icon-drawer-up
Share this ... ×
...
By ...
Embed:
Copy
Facebook Twitter Rss
Mysterieus België
Het is de fictie van onze fantasie die de werkelijkheid maakt tot wat ze is...
Category: History
Location: Aalst, Belgium
Followers (31)
Currently following. Unfollow
Image_nophoto Image_nophoto Image_nophoto Image_nophoto Image_nophoto Image_nophoto Image_nophoto Image_nophoto Image_nophoto Image_nophoto Image_nophoto Image_nophoto Image_nophoto Image_nophoto Image_nophoto Image_nophoto Image_nophoto Image_nophoto Image_nophoto Image_nophoto
100x100_12636401
PATRICK BERNAUW schreef en schrijft romans, verhalen, essays, toneelstukken en scenario's, zowel voor volwassenen als voor de j...


by Patrick Ber...
x
take it with you
Iphone5s_trans go mobile with Podomatic's new iPhone app.
don't have an iPhone? no problem »
x
loading results... Loader
loading results... Loader
x
No results found.
August 25, 2020 01:25 AM PDT

Patrick Bernauw schreef en speelde voor u Het huis in de Spanjaardstraat, een luisterboek in hoorspelformaat. U kunt er zelf mee op spokenjacht gaan in de straten van Brugge... 
Antoine Derksen stond in voor de montage en technische afwerking. 
Productie: vzw de Scriptomanen. 
Duur, bestandsgrootte, formaat van het volledige luisterboek: 1u 7m 29s - 116 MB - formaat mp3
Uitgave: Schrijverspunt Clusteruitgeverij
Prijs: 10€ - u kunt het bestellen door een mailtje te sturen naar luisterboek@inter-actief.be of via deze pagina: 

Er werd gebruik gemaakt van Purple Planet Music (www.purple-planet.com), met name Trail of tears, Lost Souls, Deconsecration, Ethereal Eternity en EventideEine Kleine Nachtmusik werd betrokken bij Youtube en de geluidseffecten bij freesound.org. De cover is van Marc Borms.

July 10, 2020 05:11 AM PDT

Patrick Bernauw vertelt over de mysterieuze "Profetie van Orval'', die mogelijk van de hand van Nostradamus zou geweest zijn, en hem inspireerde tot het schrijven van zijn historische faction thriller Nostradamus in Orval. De zogenaamde voorspelling zou de sleutel bevatten tot de bergplaats van het het "Fortuin van de Bourbons", dat tijdens de Revolutie spoorloos verdween in de abdij van Orval.

In deel 1 kreeg u een aantal kwatrijnen van Nostradamus te horen, met de vraag of u er het historische personage of de gebeurtenis bij kon bedenken. Het ging om Napoleon, Hitler, Hiroshima en Nagasaki, de moord op JF Kennedy, de ramp met het ruimteveer Challenger in 1986 en de islamitische revolutie onder Khomeiny in Iran.

U kunt Patrick Bernauw altijd uitnodigen voor een lezing (alle info via patrick.bernauw@skynet.be). Alle info over de boeken Nostradamus in Orval en Het Fortuin van de Bourbons op de website van de auteur: www.bernauw.com De muziek is van www.naami.bandcamp.com - met helemaal op het eind All the pretty horses. De coverfoto is van Marc Borms en toont een bende schattenjagers met o.a. de Amerikaanse bestseller auteur Kathleen McGowan.    

June 05, 2020 07:19 AM PDT

Patrick Bernauw publiceerde samen met Guy Didelez de jeugdroman De Schat van Orval en in 2007 de historische faction thriller Nostradamus in Orval  die in de prestigieuze Thrillergids van Vrij Nederland bedacht werd met 4 sterren. In deze podcast vertelt de auteur over de achtergronden van beide boeken. Centraal daarin staat de mysterieuze "Profetie van Orval'', die mogelijk van de hand van Nostradamus zou geweest zijn. Deze zogenaamde voorspelling zou de sleutel bevatten tot de bergplaats van het Franse koninklijke fortuin. Het Fortuin van de Bourbons, dat tijdens de Revolutie spoorloos verdween in de abdij van Orval, is trouwens ook de titel van een moordspel in de vorm van een fotoroman, die Patrick Bernauw maakte samen met vormgever en fotograaf Marc Borms.

 
Kon kroonprins Lodewijk XVII de Franse Revolutie ontvluchten en leeft zijn nageslacht in Vlaanderen? Ligt er een schat verborgen in de abdij van Orval? En welke geheimen staan er eigenlijk te lezen in de voorspellingen van Nostradamus? In deze podcast vertelt Patrick Bernauw er alles over, zoals hij ook live bij u kan doen, in een lezing (alle info via patrick.bernauw@skynet.be).

Alle info over de boeken Nostradamus in Orval en Het Fortuin van de Bourbons op de website van de auteur: www.bernauw.com

De muziek is van www.naami.bandcamp.com - met helemaal op het eind Zariadres. De coverfoto is van Marc Borms en toont een bende schattenjagers met o.a. de Amerikaanse bestseller auteur Kathleen McGowan.

 

  

April 24, 2020 03:32 AM PDT

Op 27 november 1916 staat de beroemde Belgische dichter Emile Verhaeren in het station van Rouen, waar het vanwege de oorlogsomstandigheden een drukte van jewelste is. Verhaeren wil naar huis, naar zijn vrouw Marthe. Nog voor de trein stopt, springt hij op de trede van een wagon. Hij probeert een deur open te krijgen, verliest zijn greep, valt, komt onder de wielen terecht.

Van dichters wordt wel eens gezegd dat zij "visionairen" zijn. Heeft Emile Verhaeren, die zo vaak over locomotieven schreef, zijn dood voorvoeld... "in de wilde wind van november"? Verhaeren stond bekend als een sociaal auteur, maar schreef ook liefdesgedichten, en ontpopte zich in volle Grote Oorlog tot een volbloed patriottisch schrijver. Zijn laatste woorden zouden dan ook bestemd geweest zijn voor "Ma femme! Ma patrie!"


Verhaeren ligt samen met zijn Marthe begraven in zijn geboortedorp Sint-Amands, met uitzicht op de Schelde."Ceux qui vivent d'amour, vivent d'éternité..." schreef hij. Is Emile Verhaeren, precies 100 jaar na zijn dood, teruggekeerd naar Sint-Amands? In de hoop daar ook Marthe terug te vinden?


An Staels stelde een onderzoek in naar het mysterie van "de zonderlinge figuur van Sint-Amands", die de stem heeft gekregen van Patrick Bernauw. Hij schreef het scenario en voerde de regie van deze poëtische, magisch-realistische impressie, waarin ook Emile zelf niet mocht ontbreken: hij declameert op de hem kenmerkende wijze zijn gedicht Le VentFernand Bernauw (www.naami.bandcamp.comtekende voor soundscape en muzikale omkadering.  

Dit is een herneming van een van de eerste producties op deze podcast, uit 2016. Mysterieus België heette toen nog de Utopia Podcast.

March 10, 2020 03:17 AM PDT

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog publiceerde de Britse auteur Arthur Machen een kort verhaal in de vorm van een ooggetuigenverslag in de krant: The Bowmen. Een handvol woorden slechts, die verantwoordelijk werden voor een van de grootste mythes van de Grote Oorlog. In de nazomer van 1914 stond het Britse leger bij het Belgische stadje Mons namelijk op het punt geheel vernietigd te worden door de Duitsers, die drie keer zo sterk waren. Tot een magisch schimmenleger aan hun zijde verscheen… 
'Ik heb ze verzonnen!' bleef Machen het nadien hardnekkig herhalen. 
'Onzin,' zeiden de veteranen die de eerste grote slag van de Eerste Wereldoorlog overleefden. 'Wij hebben de Engelen van Mons met onze eigen ogen gezien!' 

Patrick Bernauw is al een leven lang gefascineerd door dit verhaal, en nu vertelt hij het ook op zijn onnavolgbare wijze in deze podcast. Wilt u hem bij u uitnodigen met een verteltheater rond de Engelen van Mons? Contacteer hem dan via patrick.bernauw@skynet.be

Hij schreef er twee boeken over: De Engel van Mons en Het geslacht van de Engel.  

Meer info: http://www.bernauw.com/2020/02/de-engelen-van-mons-1-zoals-verteld.html 

February 10, 2020 02:02 AM PST

Lang geleden las ik in De Zwanen van Stonehenge, het onvolprezen boek van Hubert Lampo over het magisch-realisme, over de schrijver Arthur Machen. Hoe hij met een kort verhaal in de vorm van een artikel verantwoordelijk werd voor een van de grootste mythes van de Grote Oorlog. In augustus 1914 stond het Britse leger bij het Belgische stadje Mons namelijk op het punt geheel vernietigd te worden door de Duitsers, die drie keer zo sterk waren. Tot een magisch schimmenleger aan hun zijde verscheen… 

'Ik heb ze verzonnen!' bleef Machen het nadien hardnekkig herhalen. 

'Onzin,' zeiden de veteranen die de eerste grote slag van de Eerste Wereldoorlog overleefden. 'Wij hebben de Engelen van Mons met onze eigen ogen gezien!' 

Het essay was de start van een jarenlange zoektocht naar de waarheid achter een verhaal, en naar de werkelijke aard van 'het mysterie van Mons'. Wat was daar precies aan de hand geweest? Ik schreef er twee boeken over, De Engel van Mons en Het geslacht van de engel en met Compagnie de Ballade maakte ik een bewerking voor muziektheater. Later werd een en ander ook met Theater Strobos verwerkt tot een musical.

In deze podcast vertel ik niet alleen het verhaal, maar heb ik ook enkele liedjes uit het muziektheater opgenomen. Voor de titelsong De Engel van Mons en voor Post Mortem schreef Luc Borms de muziek (hij zingt de liedjes ook). Aan de IJzer (maar daarvoor moet u wachten tot deel 2) is een traditioneel spotliedje uit de Grote Oorlog, dat door Fernand Bernauw werd bewerkt en gezongen.

Alle info over de boeken:

https://www.bernauw.com/2020/02/de-engelen-van-mons-1-zoals-verteld.html

Wil je Patrick uitnodigen voor een lezing of een verteltheater over een onderwerp uit Mysterieus België? Stuur dan een mailtje naar patrick.bernauw@skynet.be 

January 15, 2020 11:57 PM PST

Het gerechtelijke dossier bevat veertiende brieven. Dertien daarvan werden verzonden aan het bisdom in een poging een enorm geldbedrag te ontvangen voor teruggave van het gestolen paneel. De veertiende, handgeschreven brief werd nooit verzonden. Goedertier overleed immers voordat hij de brief kon uittypen. Toch bevat deze brief allerlei geheimzinnige aanwijzingen.

Dirk van Nieuwenhuyze, ook stadgids, heeft op basis van deze veertiende brief een theorie over de bergplaats ontwikkeld. Hij neemt ons mee op een wandeling door Gent.

Stemmen: Dirk van Nieuwenhuyze, Jonneke Adolfsen.

Research en productie: Antoine Derksen

Muziek: www.purple-planet.com Paranoia / Desolation

 

Patrick Bernauw schreef over deze kwestie o.a. de historische faction thriller 

Het Bloed van het Lam, de jeugdroman De Rechtvaardige Rechters en het essay De Mythe van de Rechtvaardige Rechters.

 

De vier afleveringen bij elkaar vindt u op: https://www.bernauw.com/2019/10/zoektocht-naar-de-rechtvaardige.html

December 17, 2019 02:44 AM PST

Het dossier van de verdwijning van de Rechtvaardige Rechters bevat een groot aantal open eindjes. Vragen die tot wilde speculatie hebben geleid, maar waarop zo lang na de feiten eigenlijk geen antwoord meer kan worden gegeven.  Ook besteden we aandacht aan de magie die de verdwijning nog steeds uitstraalt. Stadgids Dirk Schorpion vertelt over de aantrekkingskracht van de Sint Baafskathedraal op toeristen.

Stemmen: Patrick Bernauw (www.bernauw.com) Dirk Schorpion, Jonneke Adolfsen.

Research en productie: Antoine Derksen

Muziek: www.purple-planet.com Paranoia / Desolation

Soundeffects: www.freesound.org 

November 18, 2019 05:30 AM PST

Centraal in deze tweede aflevering van de podcastreeks staat de vermoedelijke dief: Arseen Goedertier, een wisselagent uit Wetteren. Op zijn sterfbed wil hij opening van zaken geven, maar voordat de waarheid vertelt, blaast hij zijn laatste adem uit. We zullen het dus moeten doen met de aanwijzingen die hij achterliet en het onderzoek dat naderhand werd gevoerd.

Een map met papieren, gevonden bij Goedertier thuis, vormt al sinds november 1934 de basis voor de meeste speurders die op zoek zijn naar de Rechtvaardige Rechters.

Stemmen: Patrick Bernauw, Jonneke Adolfsen

Research en productie: Antoine Derksen

Muziek:  www.purple-planet.com - Paranoia - Desolation

Patrick Bernauw (www.bernauw.com) schreef over dit Vlaamse Monster van Loch Ness o.a. de boeken "Het Bloed van het Lam", "De Mythe van de Rechtvaardige Rechters" en de jeugdroman "De Rechtvaardige Rechters".

October 24, 2019 07:18 AM PDT

In de nacht van 10 op 11 april 1934 gebeurde de beruchtste en meest mysterieuze kunstdiefstal uit de geschiedenis: het paneel De Rechtvaardige Rechters werd gestolen uit Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. In de eerste aflevering van deze vierdelige podcastreeks duikt Antoine Derksen meer dan tachtig jaar na de feiten in deze spannende zaak en staat "de opmaat" tot deze diefstal centraal. We maken kennis met de mysterieuze makers van het paneel en verbazen ons over de schijnbare eenvoud waarmee dit wereldberoemde werk gestolen kon worden.

Stemmen: Patrick Bernauw, Jonneke Adolfsen, Leo Versluys

Research en productie: Antoine Derksen

Muziek: www.purple-planet.com (Paranoia - Desolation)

Soundeffects:www.freesound.org

Patrick Bernauw (www.bernauw.com) schreef over dit Vlaamse Monster van Loch Ness o.a. de boeken "Het Bloed van het Lam", "De Mythe van de Rechtvaardige Rechters" en de jeugdroman "De Rechtvaardige Rechters".

 

loading more... Loader
 
x

take it with you


Iphone_trans Listening to podcasts on your mobile devices is extremely convenient -- and it's what makes the podcasting medium so powerful.

You can take your favorite shows and mixes with you anywhere, but to do so requires some quick and simple steps.

Let's walk you through that process together.
step 1:


Click the "Subscribe With iTunes" link in the page's sidebar:

Subscribe_with_itunes

This will require that you have the iTunes software on your computer.

(You can download iTunes here.)
step 2:
Itunes_ss

Now that you've subscribed to the podcast on iTunes, the feed will display in your "Podcasts" section on the left navigation bar.

Click there and you'll see the show displayed in the iTunes browser.

You can "get all" to download all available episodes or just individual episodes.
step 3:


Plug your mobile device (iPhone, iPad, iPod) into your computer with the Dock Connector cable, and click the device in iTunes's left navigation bar.

Itunes_ss2

Once you have your device highlighted, click "Podcasts" in the top navigation bar and sync the podcasts you want on your device. Click "apply" and the episodes you have downloaded on your iTunes software will sync with your device.
that's it!

The beauty of this process is that now, every new episode of your subscribed podcasts will automatically sync to your device every time you plug it in and open iTunes. You can now take your favorite shows with you everywhere you go.

Enjoy!
done!
x

share this podcast


Email a friend about this podcast
x

subscribe to this podcast

Rss-icon RSS
Itunes-icon iTunes